Nemčija ne namerava reciklirati lopatic vetrnih elektrarn: 1,35 milijona ton nevarnih odpadkov
25. 11. 2020

Kaj storiti z ostanki lopatic vetrnih elektrarn ojačanih z ogljikom in steklenimi vlakni?

V nedavnem poročilu nemške javne televizije ZDF je pojasnjeno, da trenutno ne obstaja načrt, kaj storiti z lopaticamii vetrnic, ki tehtajo do 15 ton. Ni jih mogoče reciklirati, da bi jih uporabili kot surovino za nove lopatice"Za njihovo recikliranje potrebujete preveč energije in moči," pravi Hans-Dieter Wilcken, operater nemškega podjetja za recikliranje.
Tudi njihovo sežiganje ni možno.


Težava pri njihovem drobljenju je, da nastajajo nevarni delci ogljikovih vlaken, ki ogrožajo zdravje ljudi. Rabljene lopatice vetrnih elektrarn so označene kot nevarni odpadki in nihče ne ve, kako ravnati z njimi.

Trenutno po vsej Nemčiji obratuje 30.000 vetrnic, veliko pa jih bo treba razstaviti v naslednjih 20 letih. Že ta količina pomeni več kot milijon ton nevarnih odpadkov (30.000 turbin x 3 lopatic / turbina x 15 ton / lopatica = 1,35 milijona ton).

Zapuščina odpadkov, dih jemajoča neumnost

Prihodnje generacije se bodo spraševale, kako neumni so morali biti njihovi predniki, da so se odločili za obliko energije, ki je uničevala pokrajino, uničevala ekosisteme na prostranih območjih, ubijala ptiče, bila nezanesljiv in drag vir energije, in puščala milijone in milijone ton odpadkov.

In ne pozabite na vse odpadke sončnih kolektorjev, ki se jim bodo kmalu pridružili. 

Povezava: https://climatechangedispatch.com/germany-has-no-plan-to-recycle-wind-turbines-1-35m-tons-hazardous-waste

 

Starejša novica
   
Novejša novica
   
Na vse novice