Fiasco vetrne energije v Canadi
13. 10. 2020

Najbolj naseljena kanadska provinca Ontario z več kot 12 milijoni prebivalcev je grozljiv primer neuspešne politike zelene energije. Pokrajina je februarja 2009 sprejela zakon o zeleni energiji (GEA). Vključitev energije vetra in sonca v električno omrežje bi moralo v prvih treh letih ustvariti 50.000 novih delovnih mest. Me ostalimi obljubami so politiki revnim obljubljali cenejšo elektriko.


Kaj je šlo narobe?


Praktično vse.


Po desetih letih, leta 2019 je bil Zakon (GEA) ukinjen in obljuba o 50.000 delovnih mest se nikoli ni uresničila. Cena električne energije se je več kot podvojila in je zdaj med najvišjimi v celotni Severni Ameriki.

Prve pogodbe v okviru GEA so proizvajalcem, predvsem vetrnim in sončnim elektrarnam zagotavljale skoraj 100 odstotkov plačilo nameščene moči , ne glede na to, ali je bila elektrika proizvedena ali ne. V letu 2015 so vetrnice obratovale z manj kot tretjino zmogljivosti v 58 odstotkih časa .

Pogodbe GEA so prav tako zagotavljale ceno električne energije precej nad tržno ceno, v večini primerov 40-krat višjo! V novejših pogodbah so elektrarne še vedno plačane za vso proizvedeno električno energijo, ne glede na to ali se ta porabi ali ne.

Aprila letos ( 2020) je bila tržna vrednost celotne moči vetrnih elektrarn Ontario le 4,3 milijona dolarjev.

Oblasti so še vedno izplačale skoraj 185 milijonov dolarjev subvencij kar znese 40-krat več od tržne cene. Kje so torej uspehi zelene energije? 

Povezava: https://steigan.no/2020/09/dyr-gronn-laerepenge-i-canada

 

Starejša novica
   
Novejša novica
   
Na vse novice