70.000 tonski problem s prehodom na zeleno energijo
02. 11. 2019

Zvezna agencija za okolje opozarja na problem odlaganja odsluženih lopatic VE. V začetku lanskega leta je vodilno nemško podjetje za ravnanje z odpadki Remondis javno opozorilo, da se nemški preobrat energije sooča s precejšnjo težavo z odstranjevanjem odsluženih VE.

"VE smo postavili z ogromnimi subvencijami, a nihče ni razmišljal, kaj se bo z opremo dogajalo zatem; Na primer, odslužene VE morajo biti tudi reciklirane, "je pripomnil poslovodni direktor Remondisa Herwart Wilms. To velja zlasti za plastiko ojačeno s steklenimi in ogljikovimi vlakni za lopatice VE.
Glede na študijo Zvezne agencije za okolje bo na tisoče ton odpadnih lopatic VE nastalo , ko bo v naslednjih nekaj letih vse več VE prve generacije prišlo do konca svoje 20 do 30-letne življenjske dobe. Samo leta 2021 bo šlo za več kot 50.000 ton tako imenovanih GRP kompozitov. Do leta 2038 lahko raven odpadkov doseže tudi 70.000 ton na leto.
Kompozitni materiali z vezanim steklom in ogljikovimi vlakni se "zaenkrat težko reciklirajo," opozarja zvezna agencija za okolje.
In to še ni vse: upravljavci VE očitno ne dajo dovolj denarja za financiranje pravilnega razstavljanja in recikliranja starih sistemov.
"Ogljikova vlakna so zaradi visoke gostote energije vnetljiva le v ekstremnih pogojih," pravi študija. Električna prevodnost prahu CFRP lahko povzroči kratek stik, izpad električne energije ali požar v sežigalnicah. A to še ni vse: Lahko bi domnevali, da "ogljikova vlakna pod vplivom kisika in temperature 650 stopinj Celzija tvorijo delce, ki po vdihavanju povečajo tveganje za nastanek pljučnega raka - podobno kot azbestna vlakna."

Zaradi takšnih nevarnosti za zdravje pri drobljenju plastike, ojačane z vlakni, študija Zvezne agencije za okolje zahteva tudi strožja pravila za odstranjevanje VE
Če povzamemo, lahko trdimo, da ni mogoče vzpostaviti visokokakovostnega načina recikliranja CFRP," navaja zvezna okoljska agencija. "Obnova energije v sežigalnici odpadkov ni mogoča zaradi potencialnega pojavljanja problematičnih drobcev vlaken in problema možnih tehničnih napak, ki se pojavijo znotraj obratov.

PA SMO TAM; S TO ZELENO ENERGIJO !!!!

Več o tem si lahko preberete TUKAJ!

 

Starejša novica
   
Novejša novica
   
Na vse novice